Fagykár ugyan nem érte a Tokaji borvidéket, de az elmúlt napokban esett sok eső miatt most peronoszpóra, vagyis lisztharmat fenyeget a tokaji borvidéken. A vinoport.hu közölte a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet helyzetjelentését és előrejelzését.

A szőlő „levélfejlődés és virágzat megjelenés” fenológiai fázisban van. Az április végén jelentkező lehűlés során a hőmérséklet nem esett fagypont alá a Tokaji borvidéken, így fagykárról nem lehet beszámolni, azonban az ország több pontján jelentős kárt szenvedtek az ültetvények.

Az elmúlt napokban hullott csapadékmennyiség és a tartós nedves levélfelület biztosította a feltételeket az aszkospórás fertőzés bekövetkezéséhez a borvidék több pontján. Folytatnunk kell a megelőző védekezést. A lombozat védelme szolgál alapul a későbbi eredményes fürtvédelemnek. A kezelések során a kontakt hatóanyaghoz társítsunk felszívódó (penkonazol, propikonazol) hatóanyagot.

Peronoszpóra esetében az elmúlt időszakban lehullott csapadék hatására megindulhat a fertőzés. Ezt a meteorológiai állomások a borvidék több pontjáról jelezték. A védekezést réz vagy rézpótló hatóanyagokra (mankoceb, metiram) alapozva megkezdhetjük.

Atkák ellen, ahol erős a fertőzés mértéke, ott atkaölő készítmények alkalmazása indokolt, atkaölő hatóanyagok: spirodiklofen, fenpiroximát, abamektin, etoxazol. Kisebb erősségű fertőzés esetén a magasabb dózisú kén gyérítő hatása is elegendő lehet. Gubacsatkák ellen a gubacsok elnemezesedése esetében már nem tudunk hatékonyan védekezni.

Az elmúlt években tapasztalható volt szőlőtripsz kártétele az ültetvényekben. Idén is figyelmet kell fordítani a károsítóra. Tünete összetéveszthető az atka kártétellel. Néhol nagyobb számban észleltük. Az abamektin hatóanyag szőlőtripsz ellen is hatásos. Figyelem! Az atkaölő szerek tripszre nem hatásosak!

A tarka szőlőmoly egyedeit még fogják a csapdák. Az egyes ültetvények fertőzöttsége eltérő. A védekezést a rajzás csúcstól számított 7-10 napot követően kell elvégezni. Alkalmazhatunk fejlődésgátló hatóanyagokat (metoxifenozid, indoxaikarb), melyek tojás és lárvaölő hatással is rendelkeznek, vagy a Bacillus thuringiensis-t tartalmazó készítményt, amely ökológiai termesztésben is alkalmazható. Azokban az ültetvényekben, ahol alkalmazzák a feromonos légtértelítéses rendszer ott más kezelés nem szükséges.

A vad az erdő közeli ültetvényekben a fiatal leveleket és hajtásokat lerághatja. Azokon a területeken, ahol az előző évben vadkár volt tapasztalható, ott ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. Több lehetőség van vadriasztásra, használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket. Különösen új telepítésben okozhatnak nagy károkat az őzek.

A sorok, soraljak sok szőlőben növénnyel borítottak. A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, amelyet minden sorban érdemes elvégezni. Aki a soraljak gyomtalanítását választja, az kapálással is elvégezhető. Amennyiben esetleg mégis a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt. 

A tőkék törzsének tisztítása mechanikai úton vagy kémiai módon lehetséges (pl: karfentrazon-etil).

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt. Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2015.04.27-05.03.

csapadék (mm)

átlaghőmérséklet (°C)

Sárospatak Királyhegy

26,7

13,43

Hercegkút Gombos

17,3

12,94

Hercegkút Hosszúhegy

8,5

13,24

Bodrogolaszi Pajzos

3,3

12,81

Tolcsva Kincsem

6,4

13,19

Tolcsva Nyakvágó

5,7

13,27

Erdőbénye Lőcse

16,4

12,76

Vámosújfalu Rány

11,2

13,03

Olaszliszka Haraszt

2,9

13,63

Szegi Poklos

5

13,76

Tarcal Vinnai

4

13,53

Tokaj Hétszőlő

0,2

14,1

Bodrogkeresztúr Lapis

3,5

13,57

Bodrogkeresztúr Dereszla

1,5

13,41

Mád Betsek

10,5

11,99

Mád Juharos

7,4

12,59

Mád Úrágya

12,1

13,02

Tállya Nyergesek

6,8

12,87

Abaújszántó Kassaváros

7,2

12,6

 

Várható időjárás 05.04-05.11.

Az előrejelzések alapján a következő napokban 20°C körüli maximum hőmérséklet várható. Jelentősebb csapadékra nem kell számítani.

 

Szerző: Pableczki Bence növényorvos

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...