Nagy versenyhátrányt jelent majd az alföldi szőlészeknek, hogy az igénylők csupán tíz százaléka nyert az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) pályázaton – mondta egy borversenyen a felszólaló Szőke Sándor kiskunhalasi borász, a Duna  Borrégió  Szőlészek és Borászok Egyesületének elnöke. Úgy számol, az agrár-környezetgazdálkodási támogatásból mintegy 3500 termelő maradt ki a térségben.

Szőke szerint érthetetlen, hogy miközben a köztársasági elnök a környezetvédelemről beszél szinte minden nemzetközi fórumon, pont azokat a szőlőtermelőket hagyják ki a támogatásból, akik évente legalább 10-12 alkalommal kell, hogy permetezzenek.

A nálunk fejlettebb országokban támogatják azokat a gazdákat, akik hajlandóak nagyon drága permetszereket használni, amelyek kiváló hatásúak és gyorsan lebomlanak, így kevésbé szennyezik a környezetet. „Nálunk az alföldieket ebből kihagyták, holott a korábbi években támogatta kormányzat a térséget. Ez befolyásolhatja a piaci viszonyokat” – hangsúlyozta Szőke a baon.hu tudósítása szerint.

A megnyitón résztvevő Bányai Gábor országgyűlési képviselő reflektált a választókörzetében termelő borász panaszára. Elmondta, hogy kifogásolást kell beadnia minden olyan termelőnek, aki úgy érzi, hogy méltánytalanság érte. Ezt május 15-ig kell megtenni annál a hatóságnál, ahonnan az elutasítást kapták, és kérni kell az igényelt kifizetéseket. Ez jogilag járható útnak tűnik.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...