Az Egri Borbarát Hölgyek hatodik éve választják meg saját borukat, ami idén a Thummerer pincészet 2015-ös évjáratú Egri Csillaga lett.

A kezdeti cél az volt, hogy a Egri Bikavér Ünnepen egy fehérbort is kínáljanak, a vörös házasítás fehér testvérének megszületése óta pedig úgy döntöttek, minden esztendőben saját Egri Csillagot választanak maguknak – írja a heol.hu.

Ez alkalommal a 2014-15-ös évjáratok közül kerülhetett ki a számukra legkedvesebb a Nemzeti Kávéházban. A győztes bor 2016-ban a Thummerer pincészet 2015-ös évjáratú Egri Csillaga lett.

Idén 10 borász 12 Egri Csillaga versengett egymással a kitüntető címért. A „vakkóstoláson” 18 hölgy és Tarsoly József egri hegybíró vett részt. A verseny a „belövő borral” vette kezdetét a százpontos bírálaton. A választás lényege, hogy a Borbarát Hölgyek nem tudhatták, éppen melyik pincészet nedűjét kóstolgatták.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...