A balatoni nyár slágere lehet a régió első közösségi bormárkája, a BalatonBor, mely a 2015-ös évjárattal indul, több mint húsz tóparti pincészet részvételével. Már kóstolni is lehet, a Gourmet-fesztiválon, vasárnap estig, a bormárka önálló standján – írja a borászportál.hu.

Először jelentek meg egy régió vezető termelői egységes arculattal, egészen azonos címkével, melyen csupán a termelő neve különbözteti meg a borokat, de mindegyik az előre megadott kritériumrendszernek megfelelő stílusú, azaz a fajta legjavát és a termőhely egyediségét is szépen felmutató, friss és fiatalos arculatukhoz illő stílusú Olaszrizling. Egy jó értelemben vett balatoni sztenderdet teremtenek meg, új minőségi modellt képviselnek a legelterjedtebb hazai fehérbor fajtát illetően, melynek legkiválóbb tételei többnyire korábban is a balatoni borrégióból érkeztek. 

Mint az korábban kiderült, a BalatonBornak kidolgoztak egy kritériumrendszert, amely tartalmazza a bor szőlészeti-borászati paramétereit, az arculati elemeit, az árképzését, a kereskedelmi feltételeit, valamint a minőségbiztosítási követelményeit. Olaszrizlingből kell készülnie, és elvárás, hogy jól iható, ugyanakkor tartalmas balatoni bor legyen, elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. 

A BalatonBort meghatározott típusú burgundi palackokban kereshetjük a polcokon, amelyet sorszámozott csavarzárral látnak el. A termelő neve különbözik majd csak az egységes arculatú palackokon, amelyeket bruttó 1450 forintért vásárolhatunk meg a pincészeteknél. Minimálisan 1000, de maximum 3000 palack kerülhet a kereskedelembe.

Meghatározták a szőlészeti-borászati paramétereket is:

  • tőketerhelése maximum 2 kg 
  • alkoholtartalma 11,5-12,5 % vol között
  • maradékcukor tartalma maximum 4 g/l 
  • erjesztése minimum 75% acéltartály és maximum 25% ászokhordó 
  • friss, de fajtajelleges aromák, illatos fajtákra jellemző karaktert kerülve   
  • érlelése minimum 4 hónap tartályos és/vagy ászokhordós
  • forgalomba hozatali kategória: Balaton OFJ 

A BalatonBor látrehozói fontosnak tartják, hogy a legjobb európai sztenderdeket honosítsák meg itthon az első régiós márka bevezetésével, ezért kezdettől a hazai bemutatókkal párhuzamosan külföldön is megjelennek. Például Berlinben, a Brandenburgi kapu mellett a magyar turisztikai képviselet külön kirakatot rendezett be erre a célra és a legnagyobb német turisztikai vásáron, az ITB-n is bemutatták a BalatonBort, mint a hazai gasztroturizmus újdonságát.

 

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...