A 2014-esnél jobb évet zárt az OTP Bank első emberéhez, Csányi Sándorhoz köthető Csányi Pincészet, de továbbra is veszteséges. A mérleg szerinti eredmény mintegy mínusz 17 millió forint, de érdemben javult a vállalkozás üzemi eredménye is, hiszen csupán 257 ezer forintos veszteséget produkált, míg a megelőző évben ezen a mérlegsoron közel 26 millió forintos mínuszt volt kénytelen elkönyvelni – írja a Népszabadság.

A társaság működése tavaly jóval hatékonyabb volt, mint egy évvel korábban, igaz, a nyereséghez még kevés volt. A veszteség csökkenésének egyik oka a mérséklődő kamatlábak hozta alacsonyabb kamatteher, és az éves árbevétel is emelkedett, a 2014-es 1,09 milliárd forintról 1,26 milliárdra. A borászat szőlőtelepítési támogatást nem, ám kertészeti géptámogatást például igénybe vett. Ennek mértéke az elmúlt évben 8,4 millió forint volt, ami jócskán alulmúlja a megelőző évi 32,1 millió forintot.

A Csányi Pincészet Németország felé jelentősen növelte a kivitelt, igaz, az most is 10 millió forint alatt marad, ám ami igazán szembeötlő, hogy az Egyesült Királyságba irányuló szállításaik mintegy tizedükre – 22,1 millió forintról 2,1 millió forintra – estek.

A cég legnagyobb exportpiaca változatlanul Kína, ahová közel 70 millió forint értékben vittek bort.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...