Burgundia történelmében, 1981 óta nem volt példa olyan mértékű fagyra, mint amilyet a zord áprilisi időjárás hozott magával. Szakértők szerint, a fagykárok erősen befolyásolhatják a 2016-os szüretet és vele együtt a 2017-es év hozamát is – írja a borászportál.hu. 

Katasztrofális jégeső pusztított Chablis, Beaujolais és Cognac szőlőültetvényein. Az időjárás súlyos csapást mér idén a francia szőlőterületekre, kezdve az áprilisi fagyoktól, egészen a heves esőzésekig és a közelmúlt jeges záporaiig. Az egyik termelő „apokalipszisnek” nevezte a történteket. 

Alig egy hónap telt el a szörnyű fagyok, és néhány hét, az első jégeső óta, de máris a második zápor okozta károkkal kell szembenézniük a gazdáknak – idézi a portál a Decanter.comot. A május 13-ai jégeső, Chablis-tól északra Ligny-le-Châtelig pusztított az ültetvényeken, mintegy 400 hektárnyi területet érintett.  

Auxerrois szőlőültetvényein, Auxerre Saint-Bris-Le-Vineux és Irancy-ban, a május 31-ei jégeső ping-pong labdához hasonló méretű jegeket vert a földre, miközben  az utcákon 50 cm-es víz hömpölygött. Beaujolas északi területeit érintette főként a vihar, de vannak olyan részek, amiket 80-100 százalékban elvert az eső. Cognac ültetvényeinek közel a 7 százaléka oda veszett. A jég áldozataivá váltak Gascony szőlői, Madiran és Pacherenc ültetvényei is.

Teljes kárjelentésről még nem tudunk, de a Francia Nemzeti Mezőgazdasági Szövetség (FNSEA) , „nemzeti katasztrófának” nyilvánította a történteket.  A francia mezőgazdasági miniszter Stéphane Le Foll, maximális támogatásáról biztosítja a gazdákat, és az állami forrásokat mozgósítva, megpróbál segíteni az érintett gazdákon. 

Több termelő és borász is pesszimista a jövőt illetően. A tőkék stressznek voltak kitéve,  a szőlő virágzása pedig, az időjárás viszontagságai miatt, egy kritikus pont lesz a gazdák számára. 

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...