Idén immár 40. alkalommal választották ki (tizenhatezer tétel közül) a világ legjobb borait az év talán legrangosabb borversenyének számító Decanter World Wine Awardson. A díjnyertes borok között kettő magyar is szerepel, mindkettő Tokajról – írja a vinoport.hu.

A világ 240 borszakértője segített a díjazottak kiválasztásában, ebből 69 Master of Wine és 26 Master Sommelier. A Decanter World Wine Awards legrangosabb elismerését, a Platinum – best in shows djíat idén 31 bor kapta meg, főleg francia és chile-i borok, de kitűnt egy svájci, egy oregoni, egy dél-afrikai, sőt egy horvát bor is! A vakkóstolások végén maga Steven Spurrier és Gerard Basset OBE MW MS voltak azok, akik megállapították, mely borok kaphatják meg a Platinum – best in shows kitüntetést. 

Az összes eredményt vizsgálva érdekesség, hogy az oregoni pinot noir jobbnak bizonyult burgundiai premier cru és grand cru társainál, illetve hogy egy olyan kis bortermelő ország, mint Horvátország is kiemelkedően szerepelt. A Platinum – best in shows után a 2. legrangosabb elismerés a platinaérem, melyet megkapott például a japán Grace Winery két bora is, két brazil finomság és bizony két magyar bor is!

„Csak azok a borok érdemelnek medált, amelyekben leginkább megbízhatnak a fogyasztók. Közös célunk, hogy elismerjük és jutalmazzuk az igazi minőséget"– mondta Steven Spurrier, a DWWA elnöke.

A listán mindenki megtalálja az ízlésének leginkább megfelelő bort, hiszen rengeteg óvilági, például olasz és spanyol, de emellett újvilági, például ausztrál és amerikai borok is szerepelnek. Idén ráadásul a sherryk és az egyre népszerűbb brit pezsgők is kiemelkedő helyet foglalnak el.

Összesen 41 magyarországi pincészet nevezett 65 borral. A magyar borászok nem kevesebb, mint 44 érmet nyertek, ebből két platina, nyolc arany, 18 ezüst és 16 bronz minősítést kaptak. További 21 magyar bor részesült elismerő oklevélben.

Château Dereszla, Aszúeszencia, Tokaj, 2008

Kategória: 15 font fölötti édes bor
Alkohol: 9,5%
Összetétel: 70% furmint + 30% hárslevelű


Kóstolási jegyzetek: Mély, borostyán színű, nagyszerű, élénk zamatokkal, melyekben érett őszibarackot, szárított sárgabarackot, gazdag egzotikus gyümölcsöket és kis narancshéjat is érezhetünk. Hagyományos stílusban, tökéletesen készítették el ezt az ínycsiklandozó, savaiban finoman egyensúlyos és roppant hosszú bort. Tökéletesen elegáns. 96/100

Szent Tamás, Furmint, Tokaj, 2012

Kategória: 15 font fölötti száraz fehérbor
Alkohol: 14%

Összetétel: 100% furmint


Kóstolási jegyzetek: Bele illatolva hívogató tejkaramella, akácméz és buggyantott körtét érzünk. Intenzív, széles bor, olajos textúrával és kortyában koncentrált, vaníliás őszibarack befőtt, mely szép egyensúlyban van friss, figyelemre méltó ásványosságával. A furmint nagyon finom kifejezése, mely komplex, elegáns és megállíthatatlan. 95/100

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...