A 2016-os Magyar Bormustrán taroltak a villányiak: összesen 24 érmet szereztek, ebből 1 nagyarany, 19 arany és 4 ezüst. A borvidékek közül kiemelkedően szerepelt Szekszárd is: 18 arany 2 ezüst díjával a dobogó második fokára léphettek fel a tavalyi első helyezéshez képest – írja a vinoport.hu.

Minden eddigit felülmúló sikerrel rendezte meg május 24-én és 25-én a 37. Országos Borversenyt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. Koch Csaba, a szervezőbizottság elnöke közlése szerint 2016-ban összesen 147 pincészet 467 bort nevezett 19 borvidékről, szemben a tavalyi 124 termelő 407 tételével, így a múlt évinél 15 százalékkal több borminta indult a megmérettetésen.

„Fontos a fogyasztónak kapaszkodót adni, de remélhetőleg a termelők széles köre is kíváncsi lesz eredményre” – mondta a mustra budapesti sajtótájékoztatóján Légli Ottó, a versenyt rendező Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnöke.

A bírálóbizottság a legjobb fehér-, vörös-, édes nemes-, rozébor mellett díjjal jutalmazta a legjobb olaszrizling, illatos magyar fehér fajta és kékfrankos borokat is. A beérkező mintákat az 53 fős zsűri 7 bizottságban két napon keresztül értékelte meghatározott bírálati elvek alapján, olyan nemzetközi szakértők bevonásával, mint James Davis Master of Wine.

Munkájukat többek között a Magyar Bormustra két társelnöke, Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke, és Mészáros Kálmán, a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága igazgatója felügyelte. A zsűriben továbbá több külföldi és hazai borkereskedő, bor szakújságíró, borász, sommelier is helyet foglalt, egy csúcs zsűri pedig a különdíjakról döntött.

A csúcsborok kiválasztásához a hét zsűri elnökéből álló csúcs zsűri újrakóstolta a 6-6 legmagasabb pontszámot elért fehér-, rozé-, vörös-, valamint természetes édes bort, illetve hungarikum illatos fehér fajtabort, olaszrizlinget és kékfrankost. Az összekóstolással a kategóriák legjobbnak minősített borai a csúcsbor minősítés mellett a borverseny különdíjait is elnyerték.

Ebből 3 nagyarany (2 Tokaj, 1 Villány), 90 arany, 56 ezüst. A legjobb fehérbor a badacsonyi Csendes Dűlő Szőlőbirtok 2013-as Kéknyelűje lett, a rozé kategória győztesea Kősziklás Borászat Kft. Neszmélyi Pinot Noir Rozé 2015-ös tétele a Neszmélyi borvidékről, a legjobb vörös a Vinatus Kft. Villányi 2012-es Cabernet Sauvignon bora volt. A legjobb édesbor a Hudácskó Pincészet-Hangavári Borászat 2007-es Tokaji Aszúesszenciája lett. A Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2015-ös Gál Cserszegi Fűszerese kapta a Legjobb Hungarikum illatos fehér fajta kategória csúcsbora címet. A legjobb olaszrizling csúcsbor Kis Benedek György 2014-es Mátrai Olaszrizlingje lett.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...