Heves jégeső okozott óriási károkat Beaujolais több részén június 24-én este. A Decanter szerint a legszomorúbb az, hogy már másodjára sújtott le a viharos jégeső. Mélina Condy (Inter Beaujolais) elmondta, az értékes területekből mintegy háromezer hektár károsodott és hogy a mostani veszteség sokkal komolyabb az előzőnél.

Az északi területeken, ahonnan a legkiválóbb tételek születnek, nagyjából 70-80 százalékos a kár – ilyen a Fleurie vagy a Moulin-à-Vent. Thibault Liger-Belair bioborász pedig azt nyilatkozta, ő például macskagyökeret és árnikát használ a sérülések kezelésére. 

Chiroubles teljes területén végigsöpört a jégesős vihar, sőt Morgon (Rhône völgye) legtöbb részén is. A helyi hatóságok katasztrófa sújtotta övezetnek szeretnék nyilvánítani Beaujolais több részét is. Amennyiben ez megtörténik, az állami támogatások segítségével megkezdődhetnek a helyreállítások – idézi a Decantert a borászportál.hu.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...