Először szerepel hazai tétel a nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokság, a CSWWC aranyérmesei között: a somlói Kreinbacher Birtok Prestige Brut furmint pezsgője és a Brut Classic 2011 Magnum. Komoly sikereket ért el az a két champagne-ház is, amely a Kreinbacher forgalmazásában hazánkban is elérhető, a Piper-Heidsieck két aranyat és egy ezüstöt, a Charles Heidsieck négy aranyérmet kapott.

A versenyre minden eddiginél több nevezés érkezett, Champagne-ból és a legtávolabbi országokból is, az értékelés két héten át tartott a téma elismert specialistájának, Tom Stevensonnak a vezetésével. A szakértő zsűriben idén az előző években tartalék-zsűriként közreműködő Champagne szakértő, Márkus György is pontozott, a vb lebonyolítását egy magyar sommelier is segítette – írja a borászportál.hu. 

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...