Borászati központot épít Egerszalókon a Juhász Testvérek Pincészet. A másfél milliárd forintból épülő központban létesül egy hiper reduktív, azaz oxidációmentes technológia, egy laboratórium, egy elektropneumatikus töltősor és egy nagy teljesítményű címkéző sor. A központ irodaházában vendéglátásra is alkalmas bemutatótermet alakítanak ki, és lesz egy 3000 négyzetméteres, modern raktárépület is.

A várhatóan két év alatt elkészülő, összesen 3400 négyzetméteres központban 25 új munkahely is létesül.

Juhász Attila ügyvezető igazgató az ünnepségen arról beszélt, hogy cégük számára fontos a fejlődés, ám az nem mehet a minőség kárára. A leendő borászati központ is a versenyképesség javítását, a világszínvonalú minőség megőrzését és a fejlődési potenciál kiaknázását szolgálja, összhangban a borvidék érdekeivel. Nyitrai Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője emlékeztetett: a térség meghatározó ágazata a borászat, nagyon sok család él itt a szőlőből és a borból.

Az idén húsz éves, 100 százalékban magyar tulajdonú Juhász Testvérek Pincészet az Egri Borvidék egyik legjelentősebb borászati vállalkozása. A társaság tájékoztatása szerint 2015-ben kétmillió palack bort értékesítettek, 90 százalékban a hazai piacon, a többit Kínában, Lengyelországban, az Egyesült Királyságban, Csehországban, Németországban, Romániában, Szlovákiában és Franciaországban. Tavalyi nettó árbevételük másfél milliárd forint, adózás utáni eredményük 105 millió forint volt.

Közlésük szerint a cég árbevétele az elmúlt öt évben összesen 400 százalékkal növekedett. Hosszú távú céljuk, hogy minden borukat palackban értékesítsék. Idén 2,5 millió palackkal számolnak. Ma már 100 hektár saját területük mellett 200 hektárról, családi gazdaságoktól vásárolják fel a szőlőt. Az elmúlt esztendőben 26 ezer mázsa szőlőt dolgoztak fel és 18 ezer hektoliter bort készítettek. Jelenlegi tárolókapacitásuk több mint 30 ezer hektoliter, ebből 7500 hektoliter, azaz közel ezer darab tölgyfahordó, ez az egri borvidék egyik legnagyobb tölgyfahordós érlelő kapacitása – írja az MTI.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...