A badacsonyi borvidék északi részét, Csopak környéki szőlőket nagyon elverte a jég, a gazdák most mérik fel a múlt heti természeti katasztrófa okozta károkat – mondta az InfoRádiónak Laposa Bence badacsonyi borász. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szerint országosan milliárdos a kár, ezért meg kell nyitni a kárenyhítési alapot.

Nehéz és kihívásokkal teli az idei év, hiszen a tavaszi fagyok után jégeső tizedelte meg az ültetvényeket. Bizonyos helyeken akkora volt a pusztítás, hogy a teljes termés kárba ment – fogalmazott Laposa Bence.

Ahol a termés még menthető, ott azonnali növényvédelmi kezelést alkalmaznak a szakemberek, ha egyáltalán rá lehet menni az ültetvényre. Ahol nagyobb a baj, ott csak bizakodni lehet, hogy minél előbb magához tér a szőlőtermés – fejtette ki.

Országosan a kár milliárdos nagyságrendű is lehet. Légli Ottó, a HNT elnöke a Világgazdaságnak azt mondta: már jelezték a Földművelésügyi Minisztérium felé, hogy a kárenyhítési alapot meg kell nyitni.

A csopaki Jásdi István vinoport.hu-n megjelent beszámolója szerint a jégverés utáni terepszemle ostrom utáni állapotokat mutatott. A szőlőben a lefelé futó sorok keleti oldalán a szemek 5-10 százaléa megnyílt, és már mostanra megsárgult, barnult. A nyugati oldali fürtök 30-50 százaléka sérült. A sorok állnak, a levelek 5-10 százaléka a földön. „Ha jól csináljuk, és ha az időjárás is kegyelmes, a termés fele megmenthető” – véli a borász.

Kollégái beszámolói alapján Balatonfüreden ennél is nagyobb a baj, ott a vesszőállomány is sérült. A környékbeli gazdák közül senki nem úszta meg. Kicsit távolabb, Akaliban és Almádin, Balatonfűzfőn túl, nincsenek komoly károk.

„Bőven 50 százalék feletti a pusztulás aránya a Somló hegyen” – mondta el a Világgazdaságnak Tornai Tamás helyi borász. Gyakorlatilag nem maradt ép tőke, az érintett szőlőkben legalább 30 százalékra becsülném a veszteséget, de vannak tőkék, amelyek teljesen tönkrementek. Ez viszont csak a termésveszteség, amelyre még a most esedékes munkák további költségei rakódnak. A tőkékről ugyanis el kell távolítani a sérült részeket, amelyek további gondokat okozhatnának – mondta el Tornai. Jégverés esetén ugyanis a kevéssé sérült bogyók akár be is gyógyulhatnak, ám a komolyabb jégkár miatt a rothadás továbbterjedhet a szőlőben.

A  felvidéki Bott Frgyesnél ugyan ilyen még nem történt, de – mint elmondta – ismer valakit, akinél a jégverés utáni meleg szelek beszárították a sérült szemeket és teljesen normális minőséget szüretelt.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...