A kormány augusztus elsejei határidővel visszahívta a Grand Tokaj Zrt. – korábbi nevén: Tokaj Kereskedőház Zrt. – felügyelőbizottságát. Lapértesülések szerint ez személyesen Orbán Viktor miniszterelnök döntése. Ezzel Tombor András, fb-elnök újabb pozíciót veszít el, miután ősszel leköszönt a Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanács éléről.

A napi.hu híre szerint a visszahíváson túl megbízta a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy az MNV Zrt. útján gondoskodjon a cég felügyelőbizottságának ügydöntő jellegének megszüntetéséről, továbbá a vállalatirányítási struktúra átalakításáról. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat nem tartalmaz indoklást.

A társaság honlapja a menedzsment három tagját nevezi meg, ők a következők: Szappanos Péter vezérigazgató, Molnár Éva gazdasági vezérigazgató-helyettes és Áts Károly főborász. A felügyelő bizottság tagjai: Köves Béla, Szabadhegy Péter, Tombor András, Kerezsi Miklós, Győr Nóra és Prácser Miklós.

A társaság Tokaj Kereskedőház Rt. néven a Tokajhegyaljai Állami Gazdaság Borkombinátjából – mint állami vállalatból – jött létre 1993-ban. A Grand Tokaj Zrt. nevet ez év márciusától viseli, míg a jegyzett tőkéje 3 milliárd 786 millió forint.

A Figyelő írása szerint Orbán Viktor döntött arról, hogy meneszti az állami Grand Tokaj Zrt. felügyelőbizottságát és végre békét akar Hegyalján. A fejlesztési programok folytatódnak.

A kormányfő környezetében lévő egyik forrásunk szerint Orbán Viktor a kalandos sorsú, állami tulajdonú Grand Tokaj Zrt.-vel kapcsolatban a múlt héten jól hallhatóan elveszítette a béketűrését. Lehet persze, hogy ez csupán városi legenda, de másnap – a miniszterelnök aláírásával – már kész struktúrával, konkrét nevekkel jelent meg a vonatkozó kormányhatározat a Magyar Közlönyben. A hivatalos lap utolsó oldalán Orbán Viktor visszahívta a zrt. teljes felügyelőbizottságát, és augusztus 1-jéig adott határidőt a nemzeti fejlesztési miniszterének arra is, hogy változtassa meg a vállalatirányítási struktúrát, amelyben nem a vezérigazgató, hanem az fb a fő döntéshozó testület, és amelynek elnöke 2012 decemberétől Tombor András üzletember volt, Orbán Viktor egykori biztonságpolitikai tanácsadója.

A Figyelő forrásai szerint Orbán Viktor végre békét akar a térségben, ezt szolgálja a fővárosi vezetésű felügyelőbizottság menesztése is, amely szálka volt a helyiek szemében. Olyan fordulat várható, amellyel újra a környékbelieké lesz az irányítás, ráadásul úgy, hogy a különböző borvidéki lobbik képviselői egyaránt részt vesznek a vezetésben közvetlenül vagy egy tanácsadó testület tagjaként.

Tombor a hír napvilágra kerülése óta nyilatkozott az Origónak. Mint kifejtette: „a folyamatos válságkezelésből most végre áttérhetünk egy nyugodtabb, kevesebb azonnali és direkt döntést igénylő irányítási rendszerre, hiszen ma már a Grand Tokaj a nyugati típusú szövetkezeti rendszer irányába tart. Az új vezetésbe már olyan emberek kerültek, akik alapvetően a borvidéket képviselik, igazi ágazati szakemberek. Ők pontosan tudják, mi az alapkoncepció, nyilván ehhez képest tudják eldönteni, milyen irányba kell tovább haladni. Itt az idő, hogy a borvidéki szereplők tudatosabban kezdjék el képviselni a saját érdekeiket, és felelősséget vállaljanak a döntéseikért.”

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...