Torzítja a piacot az állami jelenlét a folyamatos állami támogatásokkal, de ez megszűnik: nem lesz újabb állami tőkebefektetés, és az állam akár ki is szállhat a Grand Tokaj Zrt. néven működő állami borászcégből – mondta Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter az Inforádiónak.

Nem az a cél, hogy a korábbi Tokaj Kereskedőház a borvidék legnagyobb, legerősebb, legjobb módú és legfölfejlesztettebb borháza vagy fölvásárlója legyen – mondta Lázár János. A miniszterelnökséget vezető miniszter az Inforádió kérdésére válaszolva azt mondta, hogy ha a korábbi Tokaj Kereskedőház a borvidék legfölfejlesztettebb borháza vagy fölvásárlója, az a folyamatos állami támogatásokkal jelentősen torzítja a piacot – idézte a hírt a borászportál.hu.

Azt szeretnénk, ha a tokaji borászok és a tokaji szőlőművesek kapnák meg a hegyközségen keresztül a terület irányításának a lehetőségét, az állam hátrébb lépne ebből és egy közösségi önigazgatás jönne létre, amihez a kormány kész a piac-szabályozáshoz szükséges eszközöket átadni. Tehát a kormány odáig is hajlandó elmenni, hogy akár a Hegyközségnek, akár más, az ottaniak által létrehozott közös szervezetnek átadja a Grand Tokaj részvényeit, vagyonát és jogait, és biztosítja a szükséges pénzügyi eszközöket is, hogy ők maguk határozzák meg, hogy a vállalat hogyan tudja a piacot szabályozni vagy pozitívan befolyásolni – fogalmazott Lázár János.

Lázár szerint nem várható újabb állami tőkebefektetés a cégnél: a miniszterelnök döntése alapján ebben a formában a társaság nem tud a továbbiakban működni – mondta.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...