Valamilyen burkolt formában biztosan kapnak támogatást a nyugat-európai gazdálkodók, így tudják túlélni a tavalyhoz képest 30 százalékkel esett felvásárlási árakat – állítja Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Szerinte a németországi konkrét árak és költségek is ezt valószínűsítik.

Mélykuti Tibor a Lánchíd Rádióban azt mondta: a nyugat-európai gazdálkodók valószínűleg állami támogatás formájában kapják vissza kieső bevételeiket. Példaként említette, hogy egy 2013-as konferencián az uniós terméktanácvs elnöke azt állította: Németországban 42 eurócent alatt nem lehet tejet előállítani. Akkor 42,5 cent volt a felvásárlási ár, most 30 cent – tette hozzá. A terméktanács elnöke szerint a farmerek számláin más soron, de szinte bizonyosan jelentkezik az összeg.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...