Egy nappal a szőlésztüntetés után öt, a tejtermelésben érdekelt szakmai szervezet adott ki közös közleményt, amelynek lényege, hogy ha nem lép azonnal a kormány, illetve az Európai Unió a tejpiaci válság enyhítésére, annak drámai következményei lesznek. A hazai nyerstej termelésében leginkább érintett szakmai szerveztek – a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete, a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete és a Koncentrált Tejű Fajtákat Tenyésztők Egyesülete – szerint, ha marad a jelenlegi piaci helyzet, a tejelő tehénállomány létszáma csökkenni fog, a beruházások lassulnak, a tejtermelők pedig tüntetni fognak. Tizenkét pontban megfogalmazott követeléseikről korábban a terméktanács az agromonitor.hu-nak is nyilatkozott, de a kormányzati reakció késik.

Az öt szakmai szervezet egyetértett abban, hogy a jelenleg kialakult kedvezőtlen tejpiaci helyzetet az áprilistól megszűnt európai uniós tejkvótarendszer, az orosz embargó, a túltermelésből adódó kínálati piac és a tej tizennyolc százalékos áfa kulcsából levezethető, évente több tízmilliárdos hazai áfa csalás okozza. Határozott véleményük, hogy a rövidtávú problémák tompítása érdekében legalább arra lenne szükség, hogy az ellenőrző hatóságoknak soron kívül kommunikálják a tejágazati áfacsalások visszaszorítása érdekében eddig elvégzett és folyamatban lévő vizsgálatokat és azok várható eredményeit. Szükség lenne arra is, hogy 2016-tól a fogyasztói folyadéktej (UHT, ESL, féltartós és friss; 3 literes térfogatig és kiszerelés típusától függetlenül) kerüljön az 5 százalékos áfakörbe, a tejtermelői támogatásokat pedig mielőbb és maradéktalanul fizessék ki. A tejtermelők alkupozícióinak javítása érdekében a termelői csoportok és szerveződések megerősítése és támogatása váljon prioritássá, továbbá azonnal indítsanak el élelmiszeripari hatékonyságnövelő és innovációs beruházási támogatási programokat. Mindeközben pedig kezdődjön kormányzati szakmai konzultáció a hazai nyerstej 80-90 százalékát előállító társas tejtermelő vállalkozások jövőjével kapcsolatosan.

A tizenkét pontban megfogalmazott követeléseik között szerepel az is, hogy azonnal írják ki a marketingpályázatokat a fogyasztók meggyőzése érdekében. A szervezetek úgy látják, hogy szükség van a szakmaközi szervezeti együttműködés további elmélyítésére, további egyeztetésekre a hazai kiskereskedelmi láncokkal. Elvárják, hogy a közétkeztetést bonyolító szereplők a magyar tej és tejtermékeket preferálják, egyben pedig a hazai tejfeldolgozóktól vásárló cégek tevékenyégéhez fizetési garanciát vállaljanak állami bankok. Brüsszeltől EU-szintű, azonnali intervenciós beavatkozást követelnek, aminek feltétele, hogy az unió emelje az intervenciós árat a jelenlegi önköltségi árhoz igazítva. A magyar kormány korábban döntött a tejpor és vaj felvásárlásáról, de az elmúlt hetekben ez ügyben nem történt semmi, pedig a felvásárlást azonnal el kell indítani.

A közös közleményt kiadó szervezetek hangsúlyozzák, hogy a tejszektor jövője nem kizárólag a tehenészetek és a tejfeldolgozók ügye, hanem foglalkoztatási, népegészségügyi, és nem utolsó sorban gazdasági kérdés is. A piacukat, tejelő tehénállományukat, beruházásukat, a munkájukat elvesztő hazai tejtermelők, tejfeldolgozók valódi és hatékony lépéseket várnak el a hatóságoktól, a kormányzattól és Brüsszeltől.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...