Aggodalmukat fejezték ki Visegrádi Négyek agrárkamarái a tejágazatban jelenleg tapasztalható helyzet miatt, egyben nyomatékosították: Az agrárkamarák képviselői nem elégedettek az Európai Bizottság javaslatával a piaci válság megoldását célzó támogatás mértékét illetően. A megajánlott 500 millió eurós csomagot a mezőgazdaság stabilizálására nem tartják elégségesnek.

A Cseh Köztársaság Agrárkamarája (AKČR), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Lengyelországi Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa (KRIR) és a Szlovák Élelmiszeripari és Agrárkamara (SPPK) képviselői Visegrádi Négyek (V4) agrárkamaráinak 58. ülésén a szlovákiai, Červený Kláštor-ban kiemelten foglalkoztak a tejágazat helyzetével országaikban és közösségi szinten egyaránt. A NAK közleménye szerint a kérdés azért is fontos, mert a tejágazat a mezőgazdaság nagyon fontos részét képviseli a V4 országokban, és jelentős mértékben járul hozzá a foglalkoztatáshoz. Mint megállapították, a tejágazatban jelenleg tapasztalható helyzet nagy veszélyt jelent az ágazat jövőjére nézve nem csak a V4 országokban, hanem az uniós tagállamok többségében is. A nyers tehéntej-árak a legalacsonyabb szinten vannak 2009 óta, így azok, akik beruháztak és korszerűsítették a termelést, jelenleg különösen hátrányos helyzetben vannak.

A V4 országok agrárkamaráinak képviselői nem elégedettek az Európai Bizottság javaslatával a piaci válság megoldását célzó támogatás mértékét illetően, azonban a javasolt segítség jó kezdés a párbeszédhez.

Tekintettel a közösségünk agráriumát az orosz embargó kapcsán ért több mint 5,5 milliárd eurós veszteségre; valamint a tejszektorban felhalmozódott – és abba nem teljes mértékben visszakerülő – 900 millió eurós illeték mértékére; a megajánlott 500 millió eurós csomagot a mezőgazdaság stabilizálására nem tartják elégségesnek. Az álláspont szerint a csomag messze alatta marad az ágazatokat ért, már egyébként is elismert veszteségek mértékétől. Éppen ezért további érdemi forrásbevonást tartanak szükségesnek annak érdekében, hogy közösségi szinten a még nagyobb veszteséget elkerülhessék. A fenti okok miatt minden rendelkezésre álló – közösségi és nemzeti szintű – eszközzel támogatni kell a tejtermelőket.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a V4 találkozó résztvevői támogatták a COPA-COGECA által szervezett demonstrációt, amelyre 2015. szeptember 7-én került sor Brüsszelben. Az érintett agrárkamarák most közösen szorgalmazzák, hogy az Európai Bizottság hozza meg a szükséges intézkedéseket a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének növelése érdekében.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...