Október 16-ától megkezdődhet az előlegek utalása a SAPS és az új jogcímként jelentkező zöldítés támogatásokra. Az előleg a teljes támogatási összeg legfeljebb 70 százalékát teszi majd ki – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

A támogatási rendszer azon része – az alaptámogatás – amelyet jelenleg egységes területalapú támogatásnak (SAPS) nevezünk, nem azonos azzal a SAPS támogatással, amelyet EU csatlakozásunk óta, 2014-ig kaptak a termelők – magyarázza közleményében az FM. Ez a mostani SAPS, a „zöldítésért” (az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás) járó komponenssel együtt teszi ki az eddigi területalapú támogatásnak nagyságrendileg megfelelő összeget.

A jogcímek maximális keretösszegei euróban kerülnek meghatározásra, aminek forintra való átváltása az Európai Központi Bank által szeptember 30-án megállapított árfolyamon történik, amely 313,45 forint/euró. (A többi közvetlen támogatási jogcím, mint például a fiatal gazda támogatás, termeléshez kötött támogatások stb. is ezen az árfolyamon kerül kifizetésre.) Mivel még minden, a kérelmekkel kapcsolatos ellenőrzés nem zárult le, ezért jelenleg csak előzetes adatokat közlünk.

Az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás (SAPS) keretösszege 227,2 milliárd forint. Ezen jogcímen hektáronként várhatóan 45.525 forint vehető igénybe.

A 2015. évtől kezdődően a SAPS támogatás mellett bevezetésre került az úgynevezett zöldítés támogatása. Ennek keretösszege 2015-ben 126,5 milliárd forint, ami alapján hektáronként a termelők várhatóan 25 354 forintban részesülnek.

A két támogatás teljes mértéke 353,8 milliárd forint, ami 12,4 milliárd forinttal magasabb, mint az elmúlt évi. A két támogatásból tehát összesen várhatóan hektáronként 70 880 forint összeget kaphatnak a mezőgazdasági termelők.

A 2015. október 16-án induló előleg kifizetések során a SAPS támogatásból hektáronként legfeljebb 31 868 a zöldítésből 17 748 forint fizethető ki hektáronként.

A zöldítésért járó támogatás előleg csak abban az esetben fizethető ki a termelőnek, ha a SAPS támogatásnál nem áll fenn jogvita vagy adategyeztetési kötelezettség, a termelő nem kérelmezett ökológiai fókuszterületre kompenzációt és ahol a zöldítésre vonatkozó előírt ellenőrzéseket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal már elvégezte és lezárta.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...