A magyar földforgalmi törvény el fog bukni Brüsszelben, ezért fontos, hogy mielőbb a magyar gazdákhoz kerüljön az állami tulajdonú termőföld – jelentette ki a Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke a Hír-TV-ben. Az elhíresült „szétlopós” mondatai után Lázár János is ezzel magyarázta az állami földek eladását.

„Egyértelmű, hogy ez a földforgalmi törvény, amely most elbírálás alatt van az Európai Uniónál, ezt a próbát nem fogja kiállni. …elég régi, öreg jogász vagyok, meg ezt a területet elég jól ismerem, akkor is elmondtam, hogy ez a földforgalmi törvény nem fogja kiállni ezt a próbát. Már csak azért sem, mert nyilvánvalóan vannak olyan érdekelt felek az Európai Unión belül, akiknek más az érdeke. Következésképpen legyünk egy kicsit óvatosabbak. Most tehát arról van szó, és ez valós veszély, hogy egy olyan helyzet következik, amikor újra kell tárgyalni a földforgalmi törvényt esetleg a parlamentbe.

Turi-Kovács Béla hozzátette: azért fogják figyelemmel követni az árveréseket, hogy valóban helyi gazdák legyenek a föld tulajdonosai.

„Annak érdekében, hogy külföldiek ne szerezhessenek földtulajdont Magyarországon, fontos most biztosítani az államiföld-vásárlási lehetőséget azoknak a magyar földműveseknek, akik ezzel élni akarnak” mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Később ugyanis Brüsszel „ránk kényszerítheti”, hogy külföldiek földet vehessenek Magyarországon.

Mint emlékezetes, Lázár korábban azzal érvelt a földprivatizáció mellett, hogy „a szocialista kormány alatt a szocialista menedzsment lopja szét, a fideszes kormány alatt fideszes menedzsment lopja szét. Ez a világ kinek kell?”

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...